אשר חשמלאי מוסמך למעלה מ20 שנה בעל ניסיון רב בפרוייקטים בתחום החשמל, מסחרי ופרטי
...לרב שקע ,המתאים ל 16 אמפר. במוצרים שאני מכיר ,מחווטים ב 1.5 ממ"ר גמיש. ידוע כי מוליך גמיש ,מאפשר זרם של דרגה אחת יותר ,בשל היותו גמיש ובשל היותו קצר מאוד. אבל החוק הוא החוק. לגבי הכבל המזין צרכן ומחובר לרב שקע , כנ"ל ,אם הצרכן הוא עד 10 אמפר אז 1.5*3 ממ"ר ואם עד 16 אמפר אז 2.5*3 ממ"ר. בהצלחה ,
לא מבין למה נמחקה התגובת המשך?
במפצל NK4 (עם תו תקן) שקניתי החוטים בפנים 1.5 מ"מ השטח (קוטר 1.2 ממ) אז זה לא תיקני? או שיש הגדרה אחרת לחיבורים בתוך מפצלים או הגדרה לפי אורך החוט?
כתבתי לך מה מצויין בחוק החשמל ,כל שנותר הוא ,לבדוק האם מוטבע תו תקן על המוצר.
יש תו תקן ישראל במוצר NK4 שקניתי.
בדקתי היום גם מוצר דומה מאוד שהציעו לי של ניסקו ואותו דבר, מחוייט עם החוטים הדקים של 1.5 ממ שטח חתך וגם עליו יש תו תקן.
בעצם אסור למכור ללא תו תקן.
אולי כאשר חוטים קצרים מאוד אפשרי לפי החוק?
התנגדות סגולית של נחושת כפול אורך המוליך חלקי שטח החתך נותן התנגדות מוליך. מכן תגזור את שטח החתך ע"י שינוי נושא נוסחה. אבל חוק זה חוק זה חוק. בהצלחה ,
שתקנות החשמל מדברות על מוליכים מסוג נחושת בעלי בידוד 70 מעלות (PVC) כך: כאשר המוליך הינו בעל בידוד 70 מעלות, עבור שטח חתך 1.5 ממ"ר ההגנה המתאימה המקסימלית הינה 10 אמפר וכאשר שטח החתך 2.5 ממ"ר בידוד 70 מעלות ההגנה המקסימלית תהיה 16 אמפר. מאחר וכיום השימוש במוליכים בעלי בידוד 90 מעלות (XLPE) ומדובר באורך קצר ביותר. לכן ימצאו מפצלים כאלו עם תו תקן. מעבר לכך, אסור לשנות שום דבר במפצל מכיוון שכל שינוי אוטומטית פוסל את התו תקן.
זה אולי נותן הסבר על החיוט הדק שיש בפנים אבל באמת שאי אפשר לדעת מה סוג החוטים והבידוד שבפנים ולאיזה חום מתוכננים והאם זה תיקני.
יכולים להיות מיקרים שמקבלים אישור מכון התקנים ואחר כך מיצרים קצת שונה כדי להוזיל עלויות או מסיבות אחרות, הרי מכון התקנים לא בא לבדוק מידגמית את היצרן.
שיצרן מקבל תו תקן הוא מחויב לייצר בהתאם לסטנדרטים של המוצר שהוא הגיש. במידה והוא סוטה מסטנדרטים אלו הוא יישא בתוצאות. למשל לעיתים קונים כבלים או גלגל 100 מטר של מוליך במקומות זולים יותר שהיצרן שאינו מוכר ממש חוסך בחומר מבחינת שטח חתך מוליך ואתה מקבל מוליכים במקום 2.5 ממ"ר למשל עם שטח חתך 2.1 ממ"ר. לכן אם אתה קונה במקומות עם שם טוב כגון: חשמל ישיר, ארכה, ראש חשמל וכדומה לרוב תמצא מוליכים עם שטחי חתך נכונים כמו 2.5 ממ"ר! ולא 2.1 ממ"ר. כאשר אנשים מחפשים מהבזול וקונים בכמויות אם זה כבלים, מפצלים, מוליכים וכדומה במקומות מהבזול זה מה שמקבלים לעיתים קרובות.לכן קשה לי להאמין שיצרן מוכר נניח כמו ניסקו יגיד מפצל עם מוליכים פנימיים 2.5 ממ"ר, יקבל אישור מכון התקנים ויחליף את בפס ייצור למוליכים בעלי שטח חתך 1.5 ממ"ר
צר לי לומר, אבל המפצלים נקנו דווקא בארכה והם בטח עם תו תקן, אבל החיוט הפנימי הוא 1.5 ממ"ר שזה קוטר חוט של 1.2 מ"מ. בשביל זה אני מופתע מאוד... אחרי זה מתפלאים שיש שריפות
קוטר שטח חתך 1.5 ממ"ר הוא 1.38 מילימטר. אם בדקת ומצאת 1.2 במפצל מסוים עם תו תקן אז או שצריך לבצע את הבדיקה עם מיקרומטר מכויל מספר פעמים ובתנאים נכונים (ללא מעיכה של מוליך גמיש) או שאכן בצעת נכונה ויצא פאק בייצור. מוליכים המגשרים בפנים, האם הם גמישים עם בידוד? האם המפצל פסי צבירה שגידי הכבל הגמיש מולחמים אליו? או שהגישורים הינם מוליכים קשיחים ללא בידוד (בדגמים הישנים)?
נושא נוסף הוא שרבים מהאנשים שמשתמשים במפצלים לא מבינים שהמוצר עד 16 אמפר בטוטאל ולא כל שקע 16 אמפר ואין להם בעיה להעמיס קונווקטורים, תמי 4, קומקום חשמלי, טוסטרים ולעיתים קרובות בעבודה מקבילה (שלא לדבר על תנאי אחזקה גרועים בנוסף). ואסור לסמוך על המבטח בלוח במיוחד אם הוא C16 שבמצב טוב אמור להיות מחובר מעל שעה בזרם 1.3In (קצת מעל 19 אמפר) בלי לנתק. עקב כך נוצרת התחממות המוליכים ועיוות המסגרת פלסטיק. בטוח שמכון התקנים מבצע בדיקות העמסה או שולח למכון מורשה לפני הנפקת אישורים.
המגשרים הם חוטים קשיחים עם הבידוד צבעוני בין כל השקעים, אם בודקים במספר מקומות מדוייק יותר אז יש 1.3 (עם קליבר) אבל גם בראיה בעין רואים שהם דקים מהחוטים של ה 2.5 .
ברור שסה"כ הזרם של כל השקעים לא יהיה מעל 16 אבל אין מניעה מלחבר רק לאחד מהם צרכן של 16 בלי לחבר לאחרים והמפצל צריך לעמוד בזה וצורה בטיחותית, כיוון שכך לדעתי כל המגשרים צריכים להיות 2.5 לפי התקן או שיש תקן אחר לגישורים. הכבל המזין אותו אני מחבר כמובן שהוא 3X2.5 .
לא נתקלתי במפצל עם כבל בעל תקע יצוק וגידים 2.5 ממ"ר ובתוך המפצל מוליכים קשיחים 1.5 ממ"ר עם בידוד צבעוני (חום, כחול, ירוק/צהוב?) יתכן שיש אין לי מושג. רוב המפצלים שרכשתי מארכה או חשמל ישיר וגם שנתקלתי בשל ניסקו היו בעלי תקע יצוק עם כבל 3x1.5 ממ"ר בעלי תקן VDE (גרמני) מסוג HO5VV-F (כבל פנדל בשפת חשמלאים) שרוב היצרנים מאפשרים זרם מקסימלי של 16 אמפר ובשטחי חתך של 2.5 ממ"ר עד 25 אמפר. תקנות החשמל מתייחסות להתקנות מוליכים וכבלים בהתקנות קבועות בלבד!! ולכבלים גמישים אלו כפתילים להזנת צרכנים בלבד בין אם הצרכן נייח או מטלטל. ואוסרות שימוש בכבלים גמישים אלו להתקנות קבועות בתוך צנרת, תעלות וכדומה. (למעט אתרים ארעיים ושם מצוין סוג הכבל הגמיש) לכן, אני מניח שכל מקרה לגופו וכאשר מעביר יצרן מוצר למכון התקנים עם כבל כזה עם תקן VDE מחמיר ומכון התקנים מאשר. אין לו סיבה להעלות את שטח חתך הגידים ל 2.5 ממ"ר מחשש שצרכן ישראלי יעמיס חצי דירה על המפצל המסכן (כמו שרבים עושים). מעבר לכך אין לי מה להוסיף בעניין.

|
אנחנו עובדים עם חשמלאים האמינים והמקצועיים בישראל - השאירו פרטים ונדאג להפנות אליכם את הטובים ביותר
|
|
| שם מלא: | |
| טלפון: | |
| אימייל: | |
| יישוב: | |
| אנחנו לא נשלח אליך SPAM לאימייל, המספר יעבור לספקים מומלצים בלבד! | |